Panforte

Panforte – italiensk julekage

2,5 kg tørrede frugter og nødder

400 g hvedemel

600 g honning

600 g rørsukker

1 spsk. st. nellike

1 spsk. kanel

1 spsk. ingefær

150 g chokolade


De tørrede frugter og nødder kunne fx være:

250 g mandler

250 g hasselnødder

2 kokosnødder

200 g tørrede papaja/mango/melon/ananas

200 g pomerans

200 g sukat

350 g dadler

350 g figner

350 g abrikoser


Start med at hakke frugt og nødder groft. Kog honning og sukker langsom op til begge dele er smeltet. Bland krydderierne i melet og bland det med frugten. Hæld den smeltede honning/sukker over og bland det grundigt. Brug hænderne.

For en bradepande med bagepapir og fordel dejen jævnt. Bag den i ca. 45 min. i en 150 grader varm ovn.

Lad kagen køle af inden bunden smøres med chokolade. Når chokolade er størknet, skæres kagen i 10 x 10 stykker.

Server kagen til en kop god stærk kaffe. I hvert stykker er der nok til 5 – 6 personer.

Kagen holder sig fint i frisk i en plasticpose i køleskabet i månedsvis.


Opskriften passer lige til en bradepande

Panforte di Siena er traditionel italiensk dessertkage. Panforte betyder stærkt brød. Kagen er blevet lavet af munke og nonner siden det 13. århundrede.


I vores familie er det blevet til en julekage - måske fordi vi forbinder nødder, tørrede frugter og de anvendte krydderier med julens mange kager.