Propolis

Propolisvoks - klæbevoks


Ordet propolis stammer fra græsk og betyder foran byen. Propolis er biernes vagtværn mod svampe, bakterier og vira, som ellers ville have ideelle betinger i et 37 grader fugtigt miljø med masser af næringsstoffer. Hele stadet bliver dækket af et fint lag propolis, alle sprækker og revner bliver tætnet med propolis. Kommer der fx en mus ind i stadet, kan bierne godt med deres gift dræbe musen. Bierne kan ikke bære den døde mus ud. De pakker musen ind i propolis, så råddenskaben ikke forplanter sig til stadet.


Bierne indsamler propolis på blomster- og bladknopper, som de blander med voks. Biavlerne kalder også propolisvoks for klæbevoks. Efter Sct. Hans begynder bierne at forberede sig på vinteren. De begynder at lukke alle sprækker og revner med propolisvoks. Når bierne lige har lukket en revne med propolisvoks, er det lige som tjære/baj. Det klistrer alle vegne - fingre og alle redskaber bliver godt fedtet ind i propolisvoksen.


Jeg høster propolisvoksen fra dronningegitre og fra en speciel gummimåtte beregnet til formålet. Når bierne har sat propolisvoks på måtten/gittret kommes den i fryseren og propolisvoksen bliver glashårdt. Jeg ruller eller skaber voksen af.


Jeg samler propolisvoksen i ærtestore stykker, som kan bruges som de er. Ellers tager jeg 30 - 35 g propolisvoks, blender og opløser i 100 ml 70 % alkohol.

Alkoholen vil i løbet af en månedstid opløse propolissen og man kan let filtrer voksen og evt. urenheder fra.


Du kan læse mere om propolis på Danmarks Biavlerforenings hjemmeside.

Propolis:

Propolis indsamles af bierne på blomster- og bladknopper.



Allergi:

Der findes mennesker, der er overfølsomme over for propolis. Disse personer må ikke indtage eller komme i kontakt med propolis.

Generelt er der ikke problemer med at indtage eller komme propolis på huden. Har man ikke prøvet propolis før, skal man gå forsigtigt til værks og kun komme en dråbe på huden for at finde ud af om man udvikler allergi.

Anvendelse af propolis.


Propolis har igennem flere tusind år været anvendt i naturmedicinen. I 70'erne kunne man købe propolisprodukter i de fleste helsekostbutikker i Danmark. Der var næsten ikke den sygdom som det ikke kunne kurerer. Der var ikke hold i anprisningerne og forbrugerne begyndte at stille spørgsmål til produkterne. Det forsvandt mere eller mindre ud af markedet i 80'erne, men er så små nu vent tilbage.


I Østeuropa, Tyskland og Japan har der længe været et stort marked for at anvende propolis i naturmedicinen - på linje med honning og pollen. Jeg var i 2013 i Ukraine og her kunne man købe diverse honninger og andre produkter lavet af pollen og propolis, som alle havde en helbredende effekt. Sundhedsmyndigheder anbefalede ligefrem at alle børn fik 15 g honning om dagen - voksne 30 g. "Det er sundt" - ligesom danske myndigheder lovpriser mælken. Jeg kan være enig med de ukrainske sundhedsmyndigheder i at uopvarmet honning sammen med en lødig kost kan styrke tarmfloraen og dermed immunforsvaret.

Jeg mødte ukrainske biavlere, der havde specialiseret sig i at udleje sovekabiner til syge mennesker så de kunne sove ovenpå bierne uden at komme i kontakt med dem. De skulle efter sigende blive raske af at indånde de helbredende dampe som bifamilierne udskilte. Biavlerne fortalte at de havde eksempler på at mennesker var blevet helbredt for kræft, barnløshed og andre sygdomme. Jeg tillader mig at være skeptisk over for påstandene, da de ikke er videnskabeligt bevist.


Propolis bekæmper bakterier, vira og svampe. Derfor anvender jeg propolis til

  • små sår og rifter i huden
  • små brandsår
  • tandkødsbetændelse
  • ondt i halsen og forkølelse
  • hudsvamp

Når jeg har optræk til en forkølelse begynder jeg straks at gurle mund 3 til 4 gange om dagen med 4 dråber propolistekstur opløst i en skefuld vand. Det nærmest stopper en løbende næse og forkølelsen får et langt mildere forløb. I stedet for tekstur kan man også anvende propolisvoks som tygges lige som tyggegummi.


Inden man anvender propolis skal man sikre sig at man ikke allergisk over for propolis.


Propolistekstur farver lige som gammeldags jod. Det kan være svært at få af tøj, stof og møblement. Bruger du fx propolistekstur mod fodsvamp er det en god idé at lade det tørre længe inden du tager sokker på. Pak evt. det behandlede sted ind i gaze eller brug en gammel sort sok.


Du kan læse mere om anvendelsen af propolis på Danmarks Biavlerforenings hjemmeside.




Ukrainske sovekabiner.

Der var både bifamilier under madrassen og i taget