Pollen

Honningbier lever kun af blomster – nektar og pollen. Nektaren laver bierne om til honning og pollen tilsætter de mælkesyrebakterier, så bierne har noget at leve af i løbet af vinteren. Allerede i starten af februar begynder bifamilien at lave nye bier, som er skal være klar når foråret for alvor sætter ind.

Pollen er biernes eneste kilde til proteiner, vitaminer, mineraler m.m.


Hvert år samler en bifamilie mellem 40 til 50 kg pollen og mellem 600 - 800 kg honning.

Bierne indsamler mere pollen og honning end det de bruger. Vi kan derfor tillade os at tage noget af deres overskud uden at bifamilien tager skade. I byerne har bierne adgang til pollen fra februar til langt hen i november. Her er det ligefrem nødvendigt at fjerne gamle pollentavler for at bierne har plads til vinterfoderet.


Hvorfor spise pollen:

  • Først og fremmest smager det godt. Det giver maden kolorit
  • 25 g pollen giver 1/3 af proteinbehovet for en voksenperson
  • Skulle efter sigende være godt mod allergi – pollen og støv, impotens, styrkelse af prostata, anæmi, mindsker optaget af kolesterol i tarmen, forbedre immunforsvaret, og meget andet. Pollen styrker huden og hjælper ved sårheling. Alt dette er ikke naturvidenskabeligt dokumenteret.
  • Pollen har de samme egenskaber som honning – antiinflammatorisk, antibakteriel og er en antioxidant.


Pollen er for mig mad - noget jeg spiser for smagens skyld og fordi det indgår i en naturlig varrieret kost. Der er nogen der går meget op i pollen og andre bi-produkters helbredende egenskaber. Interesserede kan læse mere på Danmarks Biavlerforeings hjemmeside.


Pollen indeholder kulhydrat, fedt, vitaminer, mineraler og protein. Frisk pollen indeholder 20 – 30 % vand - Noget mikroorganismer elsker. Derfor indsamler jeg pollen hver dag og fryser det ned. Når jeg har en passende mængde tørre jeg pollen ved 30 grader. Efter tørring vil pollen kunne holde sig ved stuetemperatur.


Jeg sælger både frisk og tørret pollen. Den tørrede pollen sælges i glas har 100 g. Den friske sælges kun frosset.



Pollen er ikke bare pollen.

Hvert af de tre fade er indsamlet i det samme tidsrum. Det øverste er fra slutningen af juni og det nederste fra starten af juli. Man kan tydeligt se at der er stor farveforskel - både mellem de enkelte stader, men også hvornår på året de er indsamlet. Det betyder at smag, indhold af proteiner m.m. og farve vil variere alt efter hvornår pollen er indsamlet og fra hvilket stade det kommer fra.

Rensning af pollen. De tunge pollenkorn ender i spanden, mens bier, ben og pollenstøv ligger i glasset.