Honning
Nyslynget honning fra slyngen

Hvad er honning

Det korte svar er: Det er nektar indsamlet i naturen af bier, som har tilsat nektaren enzymer og lagret det i vokstavler. Honninger indeholder hovedsagelig fruktose(frugtsukker), glykose(druesukker) og mellem 15 til 20 % vand. Derudover indeholder honningen små men ikke uvæsentlige mængder af pollen, enzymer, vitaminer, mineraler og andre sukkerarter(polysaccharider).

Interesserede kan læse mere om det i honningbekendtgørelsen.


Honning er et langt mere sundt produkt end det hvide industriprodukt – sukker, som er helt uden smag.

Man kan fordel udskifte det meste at sit sukker i køkkenet i forholdet 200g sukker til 125g honning. Honning er nemt at arbejde med og indeholder langt færre kalorier end sukker.


Prøv fx at lave brune kartofler med honning. Gør næsten lige som du plejer:

Kom tre skefulde honning på panden. Når det har brunet tilsættes en klat smør. De færdigkogte pillede kartofler vendes på panden. Det bedste ved denne opskrift er opvasken. Mens maden spises, sættes pande og paletkniv i blød i vand. Når man vender tilbage i køknet, kan redskaberne skylles rene under vandhanen.


Al honning indeholder små mængder af pollen. Finske forskere har lavet forsøg, der viser at honning kan nedsætte pollenallergikers forbrug af medicin.